Drents Museum met een hoop belevingselementen

Het Drents Museum in Assen staat hoog aangeschreven en geniet nationale en internationale bekendheid. Het museum bezit een vaste kunstcollectie en organiseert daarnaast tijdelijke, spraakmakende tentoonstellingen. De collectie bestaat uit onderwerpen als; archeologie, kunst rond 1900 en hedendaagse schilderkunst. Daarnaast is er een deel van het museum gereserveerd voor het kindermuseum.

Vernieuwing presentaties

Door toenemende bezoekersaantallen was het nodig het museum uit te breiden. De inrichting van de oudbouw was aan vernieuwing toe. Dat gold ook voor de presentaties en gebruikte beeld- en geluidsapparatuur.

Door nieuwe technieken is het mogelijk om de presentaties aan te passen aan de moderne tijd. De vertaling naar het publiek toe is van groot belang, niet alleen het object zelf maar ook de omgeving waarin het staat en hoe het gepresenteerd wordt.

Belevingselementen

Het Drents Museum wil zich profileren als een van de grotere en betere musea van Nederland. De presentaties moeten voldoen aan de moderne tijd en eisen van hedendaags publiek. Tentoonstellingen moeten een eenheid vormen. Video en audio vormen hierbij belangrijke belevingselementen.

“dB Audiovisueel bood van het begin af aan al goede en professionele begeleiding. Zij toonde zich bijzonder betrokken bij het hele proces”
P. Schonewille, Curator en tentoonstellingenmanager

High tech-apparatuur

Het museum is uitgebreid met een nieuwe vleugel. De presentaties en inrichting van de oudbouw zijn vernieuwd. De tentoonstellingen vormen een eenheid, in de vernieuwde tentoonstellingsruimte komen de kunstobjecten helemaal tot hun recht.

Nieuwe video- en audioapparatuur, waaronder beeldschermen, projectoren en touchscreens, ondersteunen de verhalen van de objecten optimaal. Met name het kindermuseum is high tech dankzij de gebruikte audio en visuele apparatuur. Op deze manier leren kinderen spelenderwijs omgaan met energie.

Museumplus: museumkaart met RFID-chip

Daarnaast maakt het Drents Museum gebruik van Museumplus. Op een groot aantal plekken in het museum staan kiosken met ingebouwde touchscreens. Er wordt gebruik gemaakt van een museumkaart met een zogenaamde RFID-chip. Door middel van de kaart met RFID-chip kan de bezoeker objecten verzamelen die hij interessant vindt en mee naar huis nemen.

Andere projecten