Modulaire LED-videowall blikvanger in auditorium Nij Smellinghe

Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten heeft in het najaar van 2022 een gloednieuw auditorium in gebruik genomen. De ruimte wordt vooral gebruikt voor voorlichtingsbijeenkomsten voor patiënten en medewerkers. Ook bedrijven kunnen van de zaal gebruikmaken. Mbo-studenten Zorg en Welzijn van ROC Friese Poort volgen in het auditorium colleges. dB audiovisueel leverde en installeerde de audiovisuele systemen in de zaal. Absolute blikvanger: de modulaire LED-videowall van ruim 3,5 bij 2 meter.

“Wij zijn al jaren leverancier van Nij Smellinghe,” vertelt Gosse Annema van dB audiovisueel. “Ruim anderhalf jaar geleden kregen we de vraag of we wilden meedenken over de inrichting van een nieuw auditorium. Kort daarna werd duidelijk dat een onderhandse aanbesteding noodzakelijk was, gezien de grootte van de opdracht. Vervolgens hebben wij daarop ingeschreven, en uiteindelijk werd de opdracht aan ons gegund.” “De keuze voor dB audiovisueel is voor ons helder,” vertelt Lex Moerke, Manager Horeca en Services van Ziekenhuis Nij Smellinghe. “Ze staan altijd klaar bij storingen en houden audiovisuele systemen up-to-date.”

Groter display
Het nieuwe auditorium is ongeveer twintig meter breed en zo’n dertien meter diep, met vijf rijen collegebanken in de volle breedte van de ruimte. Aan de muur tegenover de collegebanken moest een groot scherm komen. Gosse: “In de uitvraag was sprake van een 136-inch scherm. Dat is best groot, maar voor zo’n brede ruimte eigenlijk nog te klein. Wanneer je aan de zijkant van de zaal zit, is het zicht dan namelijk niet optimaal. Ons advies was dan ook om voor een groter display te kiezen.”



Zeer helder beeld

Het ziekenhuis besloot om voor een LED-wall van 162 inch te gaan. “Dat komt neer op een scherm van 3615 mm breed en 2151 mm hoog,” licht Gosse toe. “Een bijkomend voordeel van een LED-wall is dat het is opgebouwd uit verschillende kleine tegels met LED-lampjes die aan elkaar worden geschakeld. Het systeem is modulair, waardoor je niet gebonden bent aan standaard maten. Daarnaast is het licht bij een LED-wall uit het scherm zelf afkomstig, wat een zeer helder beeld geeft. Daar komt bij dat een LED-display een lange levensduur heeft van zo’n honderdduizend branduren. De komende acht tot tien jaar heeft het ziekenhuis er dus geen omkijken meer naar.”

“De LED-wall is een enorm waardevolle toevoeging,” vertelt Lex Moerke, “Als bedankje, bekeken we de eerste F1-race van het seizoen met alle bouwers. De reacties waren echt fantastisch, een geweldige beleving op het scherm en haarscherp beeld.”

Duurzame oplossing
Mochten er in de tussentijd onverhoopt toch een paar LED-lampjes stuk gaan, dan is dat volgens Gosse eenvoudig te verhelpen. “Je kunt het desbetreffende tegeltje er met een zuignap uithalen en vervangen door een reservetegeltje. Het defecte tegeltje kan vervolgens worden gerepareerd, waarna het weer opnieuw te gebruiken is. Een duurzame oplossing dus.”

Verbinding met skillslab
In het nieuwe auditorium is ook rekening gehouden met de wensen van ROC Friese Poort. Studenten van de zorgopleiding maken namelijk gebruik van zowel het auditorium als het naastgelegen skillslab waar ze praktijksituaties kunnen oefenen. Gosse: “Tussen de beide ruimtes hebben we een beeld- en geluidsverbinding gerealiseerd. Zo kunnen docenten via het grote scherm in het auditorium meekijken naar wat de studenten in het skillslab aan het doen zijn. En ze kunnen bijvoorbeeld ook op afstand aanwijzingen gegeven.”

Onzichtbare subwoofer
De belangrijkste uitdaging in dit project zat ‘m in het onzichtbaar wegwerken van de subwoofer, vertelt Gosse. “Aan weerszijden van de LED-wall hebben we luidsprekers opgehangen die worden ondersteund door een subwoofer. Zo’n subwoofer is een vrij lompe kast. Daarom hebben we hem netjes en onzichtbaar weggewerkt achter de LED-wall, in een loshangende constructie. De kans op storende trillingen is hierdoor minimaal. En als je in de zaal zit, zorgt die onzichtbare subwoofer voor een heus bioscoopeffect.”

In een handomdraai
De apparatuur is eenvoudig te bedienen. “Bij de oplevering hebben we een aantal gebruikers wegwijs gemaakt in de werking van het systeem en voor nieuwkomers hebben we een korte handleiding gemaakt. Maar de bediening is sowieso heel intuïtief. Via een touchpaneel regel je alles in een handomdraai. Met één druk op de knop gaat het systeem aan. Vervolgens kies je een bron en even zo makkelijk regel je het audiovolume of het volume van de microfoons,” aldus Gosse.

Oplevering
Het project is volgens planning in het najaar van 2022 opgeleverd, ondanks de chiptekorten waar veel fabrikanten sinds corona nog altijd mee worstelen. Gosse: “Ook in dit project kregen we daarmee te maken. Het gevolg was dat we de gewenste DSP (Digital Sound Processor) niet tijdig konden leveren. Dat is een audiovoorversterker die beschikt over active echo cancellation-functionaliteit, wat voorkomt dat het geluid gaat rondzingen. In overleg
hebben we tijdelijk een andere DSP-versterker toegepast. Het enige minpuntje daarvan is dat audio hiermee niet kan worden doorgeschakeld en weer terug. Maar zo kon de volledige AV-installatie toch op tijd worden opgeleverd. Gelukkig hebben we de juiste DSP inmiddels ontvangen en geïnstalleerd.”

Indrukwekkend
Al met al blikt Gosse tevreden terug op het project. “In dit soort ruimtes kan het best een uitdaging zijn om overal goed geluid te realiseren, maar dat is hier zeker gelukt. Waar in de zaal je ook zit, overal is het geluid even goed. Maar het meest trots ben ik toch wel op de LED-wall. Die is echt indrukwekkend. In het begin werd deze markt vooral gedomineerd door Chinese leveranciers, maar er zijn inmiddels ook diverse Nederlandse partijen die deze panelen kunnen leveren. Als je het mij vraagt is dit echt de toekomst. Je kunt zo’n scherm zo groot maken als je wil en het is eenvoudig op te bouwen. Bovendien zorgt het voor een unieke bioscoopervaring. Er is geen mooiere manier om je presentaties tot leven te laten komen.”

LED