Slechtziende leerlingen blij met 3D-visualisatietool

Visio Onderwijs Haren biedt onderwijs aan kinderen van 2 tot 20 jaar met een visuele of meervoudige beperking. De school hecht veel belang aan het gebruik maken van alle zintuigen bij informatieverwerking. Om die reden had men bij dB audiovisueel aangeklopt voor noise-cancelling hoofdtelefoons. Die konden na overleg met Sony aan de school worden geschonken. In het kader van MVO kregen de kinderen ook visueel een steuntje in de rug in de vorm van een gratis Visualizer.

Recycling

“In het verleden hebben we deze digitale 3D-visualisatietool regelmatig voor medisch overleg in ziekenhuizen geïnstalleerd”, aldus directeur Bert-Wietze Dijk. “Het bewuste exemplaar was een jaar of twee geleden na gebruik in ons magazijn beland met de bedoeling om er ooit iemand anders nog blij mee te maken. Het MVO-mes snijdt bij de Visualizer aan twee kanten. Enerzijds betekent het namelijk een paar gratis extra ogen voor visueel gehandicapte kinderen, terwijl anderzijds apparatuur kan worden hergebruikt in plaats van op de schroothoop te eindigen.”

Levensgroot en levensecht

Sommige kinderen op de betreffende school hebben nog maar een paar procent zicht of worden op termijn blind. Veel voorwerpen en dieren hebben ze ooit alleen in 2D gezien en niet in levenden lijve. En dus ook niet interactief. Dankzij de ingebouwde HD-camera in de Visualizer kunnen nu ook kleine voorwerpen en dieren, zoals insecten en kikkervisjes, levensgroot en levensecht in 3D op een digitale display of digibord worden getoond. Daarnaast kan er worden ingezoomd en kunnen beelden worden ‘bevroren’.

Verwondering

Op die manier is het ook een prima hulpmiddel voor eigen beelden en illustraties bij een voorleesboek. Daar loop je namelijk al snel tegen copyright aan. Bert-Wietze: “Uiteindelijk is het heel belangrijk voor hun verdere ontwikkeling dat ze zich bij veel dingen letterlijk en figuurlijk een beeld kunnen vormen en erover kunnen meepraten. Zowel de kinderen als de docent zijn er in elk geval erg blij. Net als wij trouwens, want het is prachtig om de verwondering op die gezichtjes te zien.”

Blij

De actie staat niet op zichzelf, want dB audiovisueel maakt regelmatig organisaties blij met apparatuur of installaties. Zo heeft een voetbalvereniging niet lang geleden nog een projectiescherm opgehaald in ‘ruil’ voor een appeltaart. En kon een schietvereniging blij worden gemaakt met een goed werkende versterker en plafondspeakers.