Verandering draadloze microfoon frequenties

Bent u in het bezit van een draadloze microfoon?

Dan loopt u het risico dat deze na 1 januari 2013 niet meer (storingsvrij) zal werken.

Wat is het geval?

In Nederland worden draadloze microfoons o.a. gebruikt in de UHF-band tussen 470 en 862 MHz. Met de Multiband frequentieveiling, die onlangs op 31 oktober is gestart, komt hier verandering in. Het bovenste deel van deze frequenties (tussen 790 en 862 MHz) wordt beschikbaar gesteld aan telecomproviders. De frequenties zullen gebruikt worden om plaats te bieden aan mobiele breedbandtoepassingen. Dat zal in Nederland ergens vanaf 2013 gebeuren. Vanaf dan is de kans aanwezig dat draadloze microfoons die nu in dat frequentiegebied werken, storing zullen ondervinden of niet meer goed werken. Naarmate de uitrol vordert, neemt de storingskans toe. De eigenaren van deze microfoons zullen hun apparatuur daarom moeten aanpassen of moeten vervangen.

Overgangsperiode

Om de sector de gelegenheid te bieden apparatuur te vervangen of aan te passen geldt een overgangsperiode. Deze duurt tot 1 januari 2016. Microfoons die werken in het frequentiedeel 790-862 MHz mogen in deze periode nog gebruikt worden, mits ze geen storing veroorzaken op telecommunicatiegebruik. 

Kanaal 63

Ook het landelijke kanaal 63 (806 – 814 MHz) zal verdwijnen. Dat is het kanaal dat podia, scholen en kerken gebruiken en verder iedereen die in verschillende regio’s in Nederland microfoons gebruikt. Deze gebruikers ‘verhuizen’ naar de kanalen 39, 40 en 41 (614 – 638 MHz). Die ruimte is niet overal in Nederland volledig bruikbaar. Het is ruimte die gedeeld moet worden met de digitale omroep. Van welke frequenties die gebruik maakt, verschilt per regio.

Aangepaste ruimte

De frequentieruimte waarin draadloze microfoons zijn toegestaan onder 790 MHz wordt aangepast en daarnaast uitgebreid met een aantal frequenties tussen 558 en 702 MHz. Het volledige overzicht is te vinden op de website van Agentschap Telecom.

Als u vragen heeft over deze informatie, en misschien twijfelt of uw apparatuur nog wel (storingsvrij) zal blijven werken, neem dan gerust contact met ons op.

 

Actuele frequentie overzicht van draadloze microfoons (juli 2019)

Wijziging frequentie draadloze microfoons per 1 januari 2020